Nationaal Park Drents-Friese Wold

Na de Hoge Veluwe is het Drents-Friese Wold (op de grens van… juist: Drenthe en Friesland) het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land. Maar dit nationale park is meer dan bos alleen. In het Drents-Friese Wold dwaal je van zandverstuiving naar vennetje, van heide naar moeras.

Staand in het stuivende Aekingerzand/Kale Duinen hoef je niet eens heel veel fantasie te hebben om je voor te stellen hoe de onmetelijke zandvlakten van het Drenthe van vroeger eruit gezien hebben. In het kletsnatte moerasgebied Aekingerbroek/Kale Duinen sta je aan de oorsprong van de Vledder Aa, die sinds kort weer vrijuit mag stromen.

Vijfduizend jaar geleden woonden op de grens van Friesland en Drenthe al boeren. Ze legden hun akkers op hooggelegen stukken grond aan. Door de akkers met heideplaggen en mest van hun schapen vruchtbaar te maken, werden ze hoger en hoger. Wandel of fiets door het Drents-Friese Wold en je herkent nog het typische esdorpenlandschap: bolle akkers rond de dorpjes en beekdalen vol bloeiende bloemen. Het Drents-Friese Wold is niet alleen groot, het is ook groots in zijn schoonheid.

www.np-drentsfriesewold.nl

Meer over vakantiepark 't Eeser Heideveld