De Woldberg

Niet overal is Overijssel plat. Boven Steenwijk glooit het land opeens. Met een oud landgoed en uitzicht over vier provincies tegelijk. Vlak boven Steenwijk in natuurgebied Waterreijk, ligt het Steenwijkerwold. Hier verandert het vlakke en waterrijke Overijsselse land plotseling in een glooiend landschap met bossen, eeuwenoude lanen, ruige paden, graslandjes en een hoogveenvennetje.

Op landgoed De Eese liggen acht grafheuvels, monumenten uit een ver verleden. Het landgoedachtig aangelegde bosgebied De Woldberg steekt met zijn 25 m boven NAP als een berg boven het omringende land uit. Beklim hier absoluut de nieuwe uitkijktoren niet ver van het theehuis: 131 treden brengen u nog eens 24 meter hoger. Het uitzicht reikt tot ver in vier provincies: de toren van Emmeloord, de verbrandingsoven van Diever, het Abe Lenstrastadion in Heerenveen en de hoogbouw van Zwolle zijn goed te zien.

Minstens zo mooi is het zicht op de verbindingen in het landschap: wat snelwegen en spoorlijnen voor de mens zijn, zijn de houtwallen voor planten en dieren. Zonder deze ecologische verbindingszones zouden zij zich niet kunnen verplaatsen, en dus niet kunnen bestaan.

www.staatsbosbeheer.nl

Meer over vakantiepark 't Eeser Heideveld